Pstrąg w migdałach na puree z batatów
Składniki:
- 4 filety pstrąga tęczowo-łososiowego
- 3/4 szklanki płatków migdałów
- 3 łyżki drobno posiekanych pestek słonecznika
- 4 bataty
- 2 łyżki masła osełkowego
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Umyte bataty owiń folią aluminiową i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Obierz ze skórki i utrzyj z masłem i kremówką na gładkie puree (np. w robocie kuchennym) - jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka. Przypraw do smaku, podawaj na ciepło z rybą.
Filety oczyść ze skóry, przypraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mieszance migdałów i słonecznika. Ułóż na ciepłym oleju i smaż z obu stron do zrumienienia panierki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz