Zupa z soczewicą i pomidorami
Składniki:
- 4 pomidory lub puszka pomidorów pelati
- szklanka czerwonej soczewicy
- cebula
- ząbek czosnku
- 1l bulionu warzywnego
- świeża kolendra
- łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta ostrej papryki
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta kminku rzymskiego (kuminu)
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój, przysmaż na odrobinie oliwy, dodaj soczewicę, bulion i gotuj ok. 20-30 minut. Następnie dodaj drobno pokrojone pomidory lub rozdrobnione pomidory z puszki i gotuj przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz kuminem. Podawaj ze świeżą kolendrą i łyżką kwaśnej śmietany.
Przepis Anny Starmach
Gwiazdy programów "MasterChef" i "Pyszne25".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz