TORT ORZECHOWY
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag orzechów włoskich mielonych
- 8 jaj
- 25 dag cukru pudru
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 soku z cytryny
Masa:
- 1 kostka masła
- 25 dag orzechów włoskich mielonych
- 1/4 l kwaśnej gęstej śmietany (ja używam Krasnegostawu 18%)
- 2 jajka
- 25 dag cukru pudru
- 1/2 soku z cytryny
W składnikach nie ma orzechów do dekoracji więc weźcie to pod uwagę.
CIASTO:
Ubijamy mikserem pianę z 8 białek a następnie dodajemy 12,5 dag cukru pudru i dalej ubijamy. W osobny naczyniu ubijamy resztę żółtek z 12,5 dag cukru pudru. Następnie ubijamy białka dodając po trochu żółtek. Po zmieszaniu wszystkiego odstawiamy mikser. Uzyskaną masę mieszamy drewnianą łyżką z wcześniej przygotowaną mieszanką tartych orzechów, bułki tartej i proszku do pieczenia. Masę wlewamy do przygotowanej tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni na czas ok 40 minut. Po upieczeniu odczekujemy aż biszkopt nam wystygnie. Odkręcamy bok tortownicy a ciasto odwracamy do góry nogami i przecinamy na 2 części by uzyskać 2 okrągłe biszkopty. Polewamy biszkopt sokiem z cytryny a następnie czekamy na masę ;)
MASA:
2 całe jajka ubijamy z 25 dag cukru na parze. Po ubiciu ściągamy jajka z pary i nadal ubijamy do przestygnięcia.W osobnym naczyniu ubijamy kostkę masła na puch i dodajemy po trochę ubitych i ostudzonych jajek z cukrem. W misce mieszamy orzechy ze śmietaną. Wracamy do masy miksując ją na wolnych obrotach i dodając orzechy ze śmietaną. Żeby zbalansować słodycz masy można dodać sok z cytryny.
3/4 masy wkładamy pomiędzy biszkopty a resztą smarujemy pozostałą część.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz