ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA.
Składniki:
- Ziemniaki
- Kiełbasa (zwyczajna, śląska)
- Jajka
- Boczek
- Ser żółty
- Pieczarki
- Cebula
- Sól
- Pieprz
Przed przygotowaniem i ułożeniem zapiekanki gotujemy jajka na twardo, ziemniaki gotujemy i kroimy w plasterki. Kiełbasę i boczek najlepiej przysmażyć. Cebulkę można przysmażyć z kiełbaską.
Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy wszystko warstwami jak uważamy, ale zaczynamy od ziemniaczków. Później można dać kiełbaskę, jajka pokrojone w kostkę, ziemniaczki, boczek, pieczarki, ziemniaczki i na to starty żółty ser. Oczywiście pomiędzy warstwami najlepiej posolić i popieprzyć oraz można stosować inne przyprawy jak np chilli.
W warstwę można też dać kawałki papryki, pomidory.
Wszystko należy piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz