BISZKOPT KAKAOWY Z MASĄ CZEKOLADOWĄ.
Składniki:
Ciasto:
- 10 jaj
- 25 dkg cukru
- 1 szkl mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 dkg kakao
- 1/2 łyżeczki sody
Masa:
- 2 jaja
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 czekolady ( bez nadzienia i bakalii)
- 6 łyżeczek kakao
- 1 kostka masła
- 1/2 margaryny
Ciasto:
Białka ubić i dodać cukier, następnie po kolei dodawać po jednym żółtku. Na końcu lekko mieszając łyżką dodać przesianą mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną, sodę. Upiec ciasto w temp 170-180 *C (około 35-40 minut). Można zastosować starą metodę tzw. suchego patyczka. Przełożyć ciepłą masą i oblać polewą lub lukrem.
Masa:
Jaja ubić na parze aż zgęstnieją, dalej podgrzewając dodać czekoladę połamaną na kawałki, kakao, masło, margarynę.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz